Όταν ο Ίκαρος έφτασε στη Ρόδο

by - Οκτωβρίου 21, 2019

Από την εκπρόσωπο της Annie Sloan, Μαρία Χριστοδούλου
Meraki Workshop (Ρόδος)


Είμαι πολύ χαρούμενη και συνάμα περήφανη για την συγκεκριμένη συνεργασία που είχα με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Αφού συζητήσαμε με τον αρχιτέκτονα Παναγιώτη Χατζηιωάννου και ήρθαμε σε συνεννόηση για το τι ήθελαν να βάψουν με τα χρώματα της Annie Sloan (τα τραπέζια, τις στήλες και τα βάθρα στα οποία επάνω θα τοποθετούσαν τα κεραμικά του Ίκαρου), δεν μπορούσα να κρύψω τον ενθουσιασμό μου.

«Είμαι πολύ τυχερή!» σκέφτηκα… Τα γνωστά κεραμικά Ίκαρος, μετά από το μουσείο Μπενάκη, θα έρθουν επιτέλους από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου στον τόπο τους και θα εκτεθούν στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, από τον συλλέκτη κ. Γιάννο Ιωαννίδη και το Μουσείο Μπενάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Ρόδου.

Την ίδια στιγμή ήρθαν άπειρες εικόνες από την παιδική μου ηλικία και τις βόλτες στην Παλιά Πόλη, όπου τα περισσότερα μαγαζιά είχαν κεραμικά του Ίκαρου… Και τώρα εγώ σαν εκπρόσωπος των χρωμάτων της Annie Sloan θα έβαζα ένα λιθαράκι και θα ήμουν μέρος αυτής της έκθεσης. Το αποτέλεσμα ήταν όπως το περίμενα. Εκπληκτικό!

Παρακάτω σας παραθέτω διάφορες φωτογραφίες από τον χώρο πριν και μετά.

Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι το Paris Grey & Coco. Τέλος όλα περάστηκαν με Clear Wax και κάποια με Dark Wax & Black Wax.

Ξεκινάμε…..
Εν ώρα εργασίας, δεξιά η βιτρίνα που θα κοσμεί αργότερα τα υπέροχα κεραμικά έχει βαφτεί με Coco.
Η αίθουσα που θα φιλοξενήσει την έκθεση. Η συγκεκριμένη αίθουσα είναι μνημειακού χαρακτήρα και γι' αυτό πριν από τριάντα χρόνια είχε διαμορφωθεί ειδικά για να εξυπηρετήσει τις συνεδριακές ανάγκες της Συνόδου Κορυφής της ΕΟΚ (1988) και έκτοτε παρέμεινε κλειστή.
Η Παναγία της Φιλερήμου βρίσκει τη θέση της. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)
Τσανακαλέ κεραμικά πιάτα τοποθετούνται πάνω στην επιφάνεια βαμμένη με Paris Grey. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)

Κεραμικά ‘Ιζνικ γνήσια και κάποια αντίγραφα από τον Ίκαρο, η βιτρίνα βαμμένη με Coco. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)

Μεγάλη συλλογή από πιάτα τοποθετημένα στην ξύλινη επιφάνεια βαμμένα με Paris Grey. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)
Η ξύλινη επιφάνεια βαμμένη Paris Grey και η επιφάνεια του τραπεζιού με Coco. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)
Διάφορα κεραμικά αγγεία. Τα βάθρα και οι επιφάνειες βαμμένα με Coco. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)

Η λύκαινα.
Μπρούτζινο άγαλμα της λύκαινας που θηλάζει τον Ρωμύλο και τον Ρώμο, τους δίδυμους ιδρυτές της Αρχαίας Ρώμης. Κοσμούσε την είσοδο του λιμανιού επί Ιταλοκρατίας.
Το βάθρο επίσης βαμμένο με Coco. (Φωτογραφία ιδιοκτησία Icaro – ‘Ικαρος)

Και όσοι θα ήθελαν να δουν την έκθεση με virtual tour μέσω 3D σάρωσης.

Μια εκπληκτική δουλεία του εξαιρετικού φωτογράφου κ. Χατζηκέλη Ευάγγελο (V. Hatzikelis Studio Photography & Videography) σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, το Μουσείο Μπενάκη, τον συλλέκτη Γιάννο Ιωαννίδη την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμου Ρόδου.

Δείτε περισσότερα εδώ.

Ευχαριστώ θερμά το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

ισως σας αρεσουν

0 σχόλια